Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

2013-12-24 17:07

Ο ετυμολογικός χάρτης του ποδοσφαίρου

Στοίχημα - Παρασκήνιο Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 11:36

Ο ετυμολογικός χάρτης του ποδοσφαίρου

Θεωρείται ο αδιαφιλονίκητος «βασιλιάς των σπορ». Οι καρδιές των απανταχού φιλάθλων κινούνται στους χτύπους του. Κάποιοι το αποκαλούν «football», ενώ ορισμένοι άλλοι «soccer».Ο λόγος για το ποδόσφαιρο, το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παίξεις ποδόσφαιρο και άλλοι τόσοι για να το αποκαλέσεις. Η λέξη που κυριαρχεί ετυμολογικά και είναι κοινώς αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία της υφηλίου παραμένει το «football», ωστόσο σε πολλά μέρη του κόσμου ονομάζεται «soccer».

Οι χώρες με ροζ το αποκαλούν «football», ή με κάποιον παραπλήσιο όρο. Αντίθετα, οι χώρες με μπλε το ονομάζουν «soccer», ενώ οι χώρες με πράσινο χρώμα το χαρακτηρίζουν με κάποια διαφορετική έννοια.

Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που αποκαλούν το άθλημα ως «soccer». Ο συγκεκριμένος όρος έχει επικρατήσει και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ωκεανία και η Νότιος Αφρική.

Ο κυριότερος λόγος που αποκαλείται το ποδόσφαιρο ως «football» είναι απλούστατος και δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση, ούτε κάποια αναδρομή στο παρελθόν. Αποκαλείται «football», γιατί κλωτσάς τη μπάλα με το πόδι.

Γιατί όμως, τόσοι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον εναλλακτικό όρο «soccer»;

Ο Brian Phillips δίνει τον δικό του ορισμό:

«Είναι μια συντομογραφία της ένωσης ποδοσφαίρου. Τόσο το ποδόσφαιρο, όσο και το αμερικανικό ποδόσφαιρο προέρχονται από το ίδιο σύνολο συγγενικών μεταξύ τους σπορ, τα οποία έγιναν δημοφιλή στις ανώτερες κοινωνικά τάξεις των αγγλικών σχολείων, στις αρχές του 19ου αιώνα και μετέπειτα εξαπλώθηκαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σε αυτά τα παιχνίδια, η μπάλα έπρεπε να προωθηθεί στην περιοχή του αντιπάλου για να επιτευχθεί το γκολ, ωστόσο οι κανόνες διέφεραν από χώρα σε χώρα. Τελικά, η εκδοχή που υιοθετήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε γνωστή ως “association football”, σε αντίθεση με την Αμερική, όπου επικράτησε ο όρος “soccer”. Έτσι, όταν οι Αμερικανοί θέλουν να αναφερθούν στο ποδόσφαιρο με την βρετανική του αντίληψη, το αποκαλούν “soccer” από το συνθετικό “soc” που προέρχεται από τη λέξη “association”, ενώ ο όρος “football” υιοθετήθηκε για το αμερικανικό ποδόσφαιρο (σ.σ. NFL)».

Όποια ονομασία κι αν δώσει κάποιος, το «όπιο του λαού» ήταν, είναι και θα παραμείνει το ποδόσφαιρο, ενώ η «στρογγυλή θεά» θα συνεχίσει την αδιάκοπη πορεία που διαγράφει στο πέρασμα των χρόνων, έλκοντας το φίλαθλο κοινό με τα τερτίπια της...

ΠΗΓΗ : WWW.SPORTBUSINESS.GR