ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

2014-05-23 13:30

Ο τζίρος πάνω στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Τεράστιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος που θα έχει ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στηΡεάλ Μαδρίτης και την Ατλέτικο Μαδρίτης που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο «Ντα Λουζ» τηςΛισαβόνας, τόσο στην ισπανική πρωτεύουσα, όσο και στην πορτογαλική.

Το πορτογαλικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Μάρκετινγκ (IPAM) εκτιμά πως η αναμέτρηση θα αποφέρει συνολικά στην πόλη διεξαγωγής του τελικού περί τα 46,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το όφελος στην Ισπανία, την χώρα προέλευσης δηλαδή των δύο φιναλίστ, θα φτάσει τα 154 εκατομμύρια ευρώ.

Η μικρή απόσταση που χωρίζει τις δύο πρωτεύουσες της Ιβηρικής (620 χιλιόμετρα), τα τακτικά δρομολόγια του τρένου και οι πυκνές πτήσεις θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τη Λισαβόνα. Μεταξύ άλλων υπολογίζονται 50.000 διανυκτερεύσεις των φιλάθλων των δύο ομάδων της Μαδρίτης που θα κατακλύσουν την πόλη, 400.000 γεύματα και υψηλές πωλήσεις από τουριστικές δραστηριότητες. Την πορτογαλική πρωτεύουσα θα επισκεφτούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 70.000 Ισπανοί καθένας εκ των οποίων υπολογίζεται πως θα ξοδέψει κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ.

Ο υπεύθυνος για την έκθεση της IPAM Ντάνιελ Σα πιστεύει πως η οικονομική επίδραση του τελικού θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν οι φιναλίστ προέρχονταν από διαφορετικές χώρες.

Έκρηξη της κατανάλωσης στο πρόχειρο φαγητό και τα σνακ, της αύξησης της διαφήμισης και των πωλήσεων στον Τύπο αλλά και του στοιχήματος, υπολογίζονται μεταξύ άλλων για την Ισπανία.

Η IPAM εκτιμά πως κάθε Ισπανός φίλαθλος που θα παρακολουθήσει τον τελικό στο σπίτι του θα ξοδέψει 7,5 ευρώ, ενώ αν βγει έξω η δαπάνη θα ανέβει στα 12 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις ομάδες, η νικήτρια θα καρπωθεί 29,5 εκατομμύρια ευρώ (μόνο από τον τελικό) και η φιναλίστ με 21 εκατομμύρια ευρώ.

WWW.TIFOSI.GR