ΤΖΙΡΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.

2014-05-15 17:02

100 δισ. ευρώ ξεπλένονται μέσω του παράνομου στοιχήματος

Global Sports BusinessΠέμπτη, 15 Μαΐου 2014 16:28

100 δισ. ευρώ ξεπλένονται μέσω του παράνομου στοιχήματος
 

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν από κοινού το πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Διεθνές Κέντρο Αθλητικής Ασφάλειας (ICSS), το 80% του παγκόσμιου αθλητικού στοιχήματος ποντέρεται παράνομα και αποφέρει στις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που το λειτουργούν έσοδα 100 δισ. ευρώ κάθε χρόνο!

Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς έρευνας δύο ετών των ανθρώπων του πανεπιστημίου και του Κέντρου ICSS που εδρεύει στο Κατάρ. Σύμφωνα με αυτούς κανένα από τα γνωστά αθλήματα δεν είναι ασφαλές από τον παράνομο στοιχηματισμό.

Ωστόσο, το ποδόσφαιρο και το κρίκετ είναι με διαφορά τα πιο ευάλωτα σπορ. Στις επόμενες θέσεις έρχονται το τένις, το μπάσκετ, το μπάντμιντον  και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.

Όπως ίσως φαίνεται και από μερικά από τα αθλήματα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό του παράνομου στοιχήματος προέρχεται από την Ασία. Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, οι ερευνητές πιστεύουν πως ένα ποσοστό περίπου 53% πηγάζει από αυτές τις χώρες.

Μάλιστα η μελέτη αποκαλύπτει πως πολλές κυβερνήσεις μπορούν να θεωρηθούν συνεργοί αφού επιτρέπουν σε σχεδόν 8.000 παράνομους μπουκμέικερς να εδρεύουν στο έδαφος τους και να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές με αντάλλαγμα έσοδα από την φορολογία που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ.

Τέλος, οι ερευνητές θεωρούν πως μοναδική λύση αντιμετώπισης του φαινομένου και του οργανωμένου εγκλήματος είναι η παγκόσμια συνεργασία ανάμεσα σε κυβέρνησεις και αθλητικές Ομοσπονδίες. Επιπροσθέτως ζητούν την θέσπιση ταμείου στο οποίο θα καταλήγει ποσοστό από την φορολογία του στοιχήματος και θα χρηματοδοτεί τις έρευνες για στημένα παιχνίδια.

 

ΠΗΓΗ: https://www.sportandbusiness.gr/