ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ.

2014-11-26 17:45

Το Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο σε οικονομική κρίση

Global Sports BusinessΤετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 05:55

Το Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο σε οικονομική κρίση
 

Λίγους μήνες μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την ποδοσφαιρική άνθηση που έφερε τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας έρχεται αντιμέτωπο με μεγάλη οικονομική κρίση.

Περίπου το 50% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών δεν έχουν λάβει όλα τα χρήματα που δικαιούνται, ενώ υπολογίζεται πως σχεδόν όλοι οι σύλλογοι (90%) έχουν κάποιο χρέος προς παίκτη. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές εκτείνονται, όμως, και σε άλλους κλάδους, όπως οι προπονητές, οι γιατροί, οι υπάλληλοι, οι προμηθευτές, οι τράπεζες (δάνεια), κλπ.

Όλα αυτά ακολουθούν μία σχεδόν δεκαετή περίοδο «παχιών αγελάδων». Η γενικότερη οικονομική άνθηση της αστικής τάξης στη Βραζιλία, της οποίας η οικονομία αναπτύχθηκε ραγδαίως, επηρέασε και το χώρο του ποδοσφαίρου. Οι ομάδες είδαν τα ταμεία τους να γεμίζουν και ο ενθουσιασμός βρισκόταν στα ύψη. Ωστόσο, η έλλειψη επαγγελματισμού στην πλειοψηφία των παραγόντων και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο των Βραζιλιάνων, δεν βοήθησε σε σωστή διαχείριση (έρχονται μνήμες από το δικό μας ποδόσφαιρο) και τώρα που η «κάνουλα» στέρεψε, ήρθε η ώρα των προβλημάτων.

Τα χρήματα γύρω από το σπορ εκτινάχθηκαν στα ύψη, τόσο όσον αφορά τα έσοδα όσο, όμως, και τα έξοδα. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμβόλαια έφτασαν στα επίπεδα της Ευρώπης. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές που επέλεξαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους φεύγοντας από μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν, λόγω της διαφοράς στους μισθούς.

Σε μια χώρα που περίπου 40 εκατ. κάτοικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, οιτιμές των εισιτηρίων για το πιο αγαπημένο λαϊκό σπορ έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τα εισιτήρια στη Βραζιλία είναι τα πιο ακριβά στον κόσμο, αν αναλογιστούμε το πόσα εισιτήρια μπορεί να πάρει κάποιος με το μέσο εβδομαδιαίο μισθό.  Ως αποτέλεσμα, τα τεράστια γήπεδα δεν γεμίζουν, με το μέσο όρο προσέλευσης να βρίσκεται μόλις στους 13.800 θεατές.

Η κρίση δεν έχει χτυπήσει μόνο τις λεγόμενες «μικρές» ομάδες, αλλά και τους «γίγαντες» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Η Κορίνθιανς, ίσως ο δημοφιλέστερος σύλλογος στη χώρα, έχει αναγκαστεί να πουλήσει κομβικούς παίκτες στην Ευρώπη, ενώ έχει ανακοινώσει επίσημα πως αντιμετωπίζει δυσκολίες σε κάποιες πληρωμές.

Η Ατλέτικο Μινέιρο δεν έχει πληρώσει μισθούς εδώ και τέσσερις μήνες, ακόμα και ύστερα από την πώληση του Ροναλντίνιο, η Φλουμινένσε εδώ και τρείς, ενώ η πρωταθλήτρια Κρουζέιρο καθυστέρησε τις πληρωμές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ αναγκάστηκε να παραχωρήσει δύο πολύτιμα στελέχη του ρόστερ, του Βινίσιους καιΓουάλας.

Όσο και αν η κατάσταση είναι δύσκολη για αυτές τις ομάδες, δεν συγκρίνεται με την τραγική που επικρατεί σε σωματεία όπως η Μποταφόγκο, η Πορτουγκέζα και ηΚοριτίμπα, που στέκονται στα πρόθυρα του «γκρεμού», που ονομάζεται χρεοκοπία.

Για πολλούς ποδοσφαιρόφιλους στη «χώρα του καφέ», ο διασυρμός της εθνικής ομάδας από την αντίστοιχη της Γερμανίας θεωρήθηκε το τέλος του κόσμου. Τώρα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μπορεί να αντιμετωπίσει ένα κυριολεκτικό τέλος

ΠΗΓΗ : https://www.sportandbusiness.gr/