ΕΣΟΔΑ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ.

2015-04-15 11:30

Πρέμιερ Λιγκ: Στα 4,5 δισ. ευρώ τα έσοδα, αλλά και στα 3,5 δισ. τα χρέη

Global Sports BusinessΤρίτη, 14 Απριλίου 2015 12:11

Πρέμιερ Λιγκ: Στα 4,5 δισ. ευρώ τα έσοδα, αλλά και στα 3,5 δισ. τα χρέη
 

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι με μεγάλη διαφορά αυτό που «περιτριγυρίζεται» από τα περισσότερα χρήματα, είτε μιλάμε για χορηγίες και τηλεοπτικά deal είτε για μετεγγραφές και συμβόλαια. Οι ομάδες βάζουν τεράστια ποσά στα ταμεία τους, ωστόσο επενδύουν ακόμα περισσότερα με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος να αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Πριν λίγες εβδομάδες σας παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της μελέτης του οίκουDeloitte πάνω στα οικονομικά αποτελέσματα των 20 ομάδων που αγωνίστηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία ολοκληρωμένη σεζόν, δηλαδή την 2013-14. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο σύνολο τους οι ομάδες της Λίγκας καρπώθηκαν 4,5 δισ. ευρώ και κατάφεραν να παρουσιάσουν κερδοφορία για πρώτη φορά μετά από το 1999.

Το δεύτερο στοιχείο σημαίνει πως για πάνω από μία δεκαετία τα έξοδα πολλών ομάδων ξεπερνούσαν τα έσοδα ή γίνονταν μεγάλες επενδύσεις που δεν μπορούσαν να καλυφθούν χωρίς δανειοδότηση. Σαν συνέπεια οι σύλλογοι κατέγραφαν χρέη τα οποία στην πιο πρόσφατη καταγραφή βρίσκονται στο επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό είναι μεν τεράστιο, αλλά αν είστε φαν των αγγλικών ομάδων δε χρειάζεται να ανησυχείτε πως θα έχουν παρόμοια κατάληξη με αυτή της Νίκης Βόλου και του ΟΦΗ. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα χρέη δεν παρουσιάζουν άμεσο κίνδυνο για τα κλαμπ. Η Τσέλσι, για παράδειγμα, οφείλει 1,3 δισ. ευρώ στον ιδιοκτήτη της Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος δε δείχνει διατεθειμένος να τα απαιτήσει.

Σημαντικές οφειλές, ύψους 475 εκατ. ευρώ, έχει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ(προέρχονται από την προ δεκαετίας εξαγορά της από τους Γκλέιζερ). Ωστόσο, όντας η δεύτερη ομάδα με τα περισσότερα έσοδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να εξυπηρετεί τις όποιες οφειλές. Σε παρόμοια φάση βρίσκονταν πριν λίγα χρόνια η Άρσεναλ, όταν αναγκάστηκε να δανειστεί δεκάδες εκατομμύρια για να κατασκευάσει το νέο της γήπεδο. Με σωστή διαχείριση και αρκετά έσοδα κατάφερε ναμειώσει το καθαρό της χρέος στα 46 εκατ. ευρώ.

Παρά ταύτα, υπάρχει ένα γκρουπ ομάδων που δεν πρέπει να αισθάνονται και τόσο άνετες. Άστον ΒίλαΧαλΛέστερ, ΝιούκαστλΓουέστ Χαμ και ΚΠΡ βρίσκονται έκαστη «στο κόκκινο» για περίπου 140 εκατ. ευρώ. Η εμπορικότητά τους δε βρίσκεται στο επίπεδο των «μεγάλων», το χρυσοφόρο Τσάμπιονς Λιγκ είναι μάλλον όνειρο για αυτές και με τόσο τεράστιο ανταγωνισμό δεν είναι απίθανο να βρεθούν στη «δίνη» υποβιβασμού. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, η οικονομική καταστροφή δεν είναι πολύ μακριά, αφού τα έσοδα θα συρρικνωθούν αλλά τα χρέη θα παραμείνουν.

Εξάλλου, τα αρνητικά παραδείγματα δε λείπουν. Λίντς, ΚΠΡΜπέρμινχαμ και Κόβεντριήταν ομάδες που σκόρπισαν πολύ χρήμα για να είναι ανταγωνιστικές και όταν δεν κατάφεραν να μείνουν στην πρώτη κατηγορία η κατηφόρα ήταν ασταμάτητη κυρίως λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων.

Το ιδανικότερο παράδειγμα είναι αυτό της Πόρτσμουθ, η οποία στα τέλη της περασμένης δεκαετίας δημιούργησε ένα πολύ δυνατό ρόστερ σκορπώντας περισσότερα από όσα μπορούσε να εξασφαλίσει. Η ομάδα ήταν τόσο καλή που το 2008 κατάφερε νακατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας. Σε λιγα χρόνια, όμως, η «φούσκα» έσκασε τα χρέη βγήκαν στην επιφάνεια και οι «Πόμπεϊς» αυτή τη στιγμή «βολοδέρνουν» στην 4η κατηγορία.

 

ΠΗΓΗ : https://www.sportandbusiness.gr/