Η ΜΙΛΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ.

2017-07-25 15:59

Μίλαν: Το τεράστιο μπάτζετ, οι φιλόδοξοι στόχοι και το μεγάλο ρίσκο

Αθλητικά ΙσοδύναμαΠαρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 16:47

Μίλαν: Το τεράστιο μπάτζετ, οι φιλόδοξοι στόχοι και το μεγάλο ρίσκο
 

Οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της Μίλαν καταθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να φέρουν στον σύλλογο παίκτες εγνωσμένης αξίας, που θα τον επαναφέρουν στην κορυφή της Ιταλίας και της Ευρώπης. Με το Financial Fair Play (FFP), όμως, να είναι αμείλικτο, αν το πρότζεκτ των «Ροσονέρι» αποτύχει τότε ο κίνδυνος της καταστροφής θα είναι πολύ μεγάλος.

Η ομάδα που έχει εντυπωσιάσει περισσότερο στο φετινό μετεγγραφικό παζάρι δεν είναι άλλη από τη Μίλαν. Το ιταλικό κλαμπ είχε να δώσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε μία περίοδο μετεγγραφών από το 2001 και εφέτος, με τους Κινέζους να έχουν αναλάβει τα ηνία, έχει πληρώσει σχεδόν τα διπλάσια, ενώ ετοιμάζει και άλλα μεγάλα «μπαμ». Οι φίλοι της ομάδας πλέουν σε πελάγη ευτυχίας και ονειρεύονται μία νέα δυναστεία, ωστόσο οι πιο πραγματιστές αναρωτιούνται πως ο σύλλογος θα δικαιολογήσει αυτές τις δαπάνες στην επιτροπή οικονομικού ελέγχου της ΟΥΕΦΑ;

Ως γνωστόν, το κυβερνών σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει δημιουργήσει τουςκανόνες FFP προκειμένου να υπάρχει ένας έλεγχος και ένα «χαλινάρι» στο φαινόμενο της αλόγιστης σπατάλης από τις ομάδες. Ο βασικός κανόνας είναι πως ένα κλαμπ δεν μπορεί να έχει ζημίες μεγαλύτερες των 30 εκατ. τις τελευταίες τρεις χρονιές. Η Μίλαν, που την επερχόμενη σεζόν επιστρέφει στα ευρωπαϊκά κύπελλα (Γιουρόπα Λιγκ) άρα θα ελεγχθεί, σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει καταγράψει συσσωρευμένες ζημίες της τάξεως των 250 εκατ.!

Κανονικά η Μίλαν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μεγάλη τιμωρία, ωστόσο προς το παρόν την «γλυτώνει» αφού έχει νέα ιδιοκτησία. Η ΟΥΕΦΑ δίνει το δικαίωμα στα νέα «αφεντικά» ενός συλλόγου να έχουν κάποιο χρόνο να αλλάξουν την κατάσταση και να προσαρμοστούν. Για να γίνει αυτό υπογράφεται μία συμφωνία, η οποία προσωρινά απαλλάσσει την ομάδα από τις δαγκάνες του FFP, εφόσον αυτή παρουσιάσει ένα σωστό επιχειρηματικό πλάνο που δείχνει πως στο άμεσο μέλλον θα ανατρέψει την κακή της οικονομική κατάσταση και θα έχει περισσότερα έσοδα.

Αυτό ακριβώς έκαναν οι νέοι διοικούντες την ομάδα του Μιλάνου, οι οποίοι θεωρούν πως μέσα στα επόμενα χρόνια τα έσοδα του κλαμπ θα εκτιναχθούν. Συγκεκριμένα, πιστεύουν πως έως το 2022 θα έχουν τζίρο της τάξεως των 524 εκατ. ευρώ, ποσόσχεδόν τριπλάσιο από αυτό της σεζόν που τελείωσε. Στόχος τους είναι η ομάδα να ξαναγίνει αγωνιστικά επιτυχημένη για να αυξηθεί η εμπορική της αξία. Στο επιχειρηματικό τους πλάνο κομβικό ρόλο παίζει η αγορά της πατρίδας τους, όπου θέλουν να κάνουν τη Μίλαν κυρίαρχη, σε επίπεδο η Κίνα να συνεισφέρει στο 50% των εσόδων του συλλόγου.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε πως η Μίλαν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Από τη μία πλευρά ενισχύεται σημαντικά ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο του παρελθόντος κατακτώντας όλους τους τίτλους. Παράλληλα, δίνει βάση στην πάμπλουτή αγορά της Κίνας ώστε να αυξήσει τις χορηγικές και εμπορικές απολαβές. Από την άλλη, όμως, οι διοικούντες της έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη και αν τελικά δεν πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους η Μίλαν θα βρεθεί έρμαιο του Financial Fair Play, ενώ θα αποκτήσει ακόμα περισσότερα χρέηΤι θα κάνουν τότε οι νέοι ιδιοκτήτες; Θα μείνουν για να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά» ή, όπως έχει συμβεί με άλλες ομάδες, θα την αφήσουν απροστάτευτη με κίνδυνο να καταπέσει σε κατάσταση χειρότερη από αυτήν στην οποία την παρέλαβαν από τον Μπερλουσκόνι;

 

Αλέξανδρος Δαέλης

 

ΠΗΓΗ : WWW.SPORTANDBUSINESS.GR