Η ΠΡΩΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΦΑΝΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.

2017-07-25 15:58

Ιστορίες μάρκετινγκ: Πριν 38 χρόνια, η Λίβερπουλ έφερε στην Αγγλία την χορηγία φανέλας!

Αθλητικά ΙσοδύναμαΔευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 20:50

 

Πριν 38 χρόνια, η Λίβερπουλ έκανε μία πρωτότυπη για τα δεδομένα της Αγγλίας ανακοίνωση. Οι ''Κόκκινοι'', στις 24/7 του 1979 γνωστοποιούσαν την νέα συνεργασία της με την Hitachi, η οποία και θα γινόταν ο χορηγός φανέλας της ομάδας!

Οι ρυθμοί, με τους οποίους κινείται πλέον η παγκόσμια ποδοσφαιρική βιομηχανία είναι παραπάνω από γοργοί. Σύλλογοι, παίκτες και ολόκληρες λίγκες εξασφαλίζουν τεράστιες εμπορικές συμφωνίες, με την βιωσιμότητα να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και πλέον να μιλάμε για πακτωλό χρημάτων, που κάνουν τους εμπλεκόμενους, σύγχρονους Μίδες.

Αυτή την στιγμή, η ακριβότερη χορηγία φανέλας ποδοσφαιρικής ομάδας ανήκει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία για να διαφημίζει την Chevrolet, καρπώνεται περίπου 80 εκατ. δολάρια ετησίως!

Κάποτε, στην Αγγλία, που δικαίως θεωρείται ''Μέκκα'' του ποδοσφαιρικού μάρκετινγκ, ανάλογες συμφωνίες δεν υπήρχαν καν και όταν εμφανίστηκαν, κόστιζαν ..ψίχουλα!

Οι πρώτοι που εφάρμοσαν χορηγία στην φανέλα τους ήταν οι άνθρωποι της Λίβερπουλ. Μία ημέρα σαν και αυτή, πριν ακριβώς 38 χρόνια, οι ''Κόκκινοι'' παρουσίαζαν την συνεργασία τους με την Hitachi. Η ιαπωνική τεχνολογική εταιρεία έβαλε το λογότυπό της στο εμπρός μέρος της φανέλας και έκανε την Λίβερπουλ πλουσιότερη κατά 100.000 λίρες, για δύο μάλιστα χρόνια σύμπραξης! Παρόλα αυτά, η συμφωνία αφορούσε παιχνίδια εντός των συνόρων, που δεν είχαν τηλεοπτική κάλυψη!

 

 

Έπρεπε να περάσουν 2 χρόνια, για να βρεθεί και άλλη ομάδα του Νησιού, που θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Λίβερπουλ. Αυτή φυσικά ήταν η Άρσεναλ και ο κοινός παρονομαστής των δύο περιπτώσεων ήταν η ιαπωνική αγορά, καθώς από εκεί προερχόταν και ο χορηγός των ''Κανονιέρηδων''. Η JVC έβαλε στην εμφάνιση του κλαμπ το λογότυπό της και για τρία χρόνια συμφωνίας, έβγαλε από τα ταμεία της 500.000 λίρες!

 

 

Πάντως, για την ιστορία, η πρώτη επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα, που πρωτοπόρησε και έβαλε χορηγό στην φανέλα της ήταν η γερμανική Μπράουνσβαϊγκ, που το 1973 αγωνιζόταν με το λογότυπο του γνωστού ποτού Jägermeister στην εμφάνισή της!

 

ΠΗΓΗ : WWW.SPORTANDBUSINESS.GR