Η Μπάγερν Μονάχου επιδεικνύει τη δύναμή της ανακοινώνοντας υψηλότατη κερδοφορία

Global Sports BusinessΔευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015 17:18
Η Μπάγερν Μονάχου επιδεικνύει τη δύναμή της ανακοινώνοντας υψηλότατη κερδοφορία
 

Τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα της ιστορίας της κατέγραψε η Μπάγερν Μονάχου την αγωνιστική περίοδο 2014-15, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση του κλαμπ κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη.

Όπως μέσα στους αγωνιστικούς χώρους διαλύει κάθε αντίπαλο και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έτσι και στον οικονομικό τομέα η Μπάγερν Μονάχουείναι μία ποδοσφαιρική υπερδύναμη. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της περσινής σεζόν, ο τζίρος του ομίλου FC Bayern München AG (περιλαμβάνει την ΠΑΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το γήπεδο και διάφορες άλλες θυγατρικές) ήταν 523,7 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 528,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης σεζόν.

Μπορεί τα έσοδα να ήταν έστω και για λίγο μικρότερα από τα περσινά, ωστόσο το στοιχείο που «πήρε την ανηφόρα» και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στα 115 χρόνια της σπουδαίας ιστορίας του γερμανικού κλαμπ, είναι τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) που υπολογίζονται σε 111,3 εκατ. ευρώ (98,7 εκατ. τη σεζόν 2013-14). Όσον αφορά τα κέρδη προ φόρων ήταν 31,4 εκατ. ευρώ (25,9 εκατ. την προηγούμενη σεζόν), ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στο ποσό ρεκόρ των 23,8 εκατ. ευρώ (16,5 εκατ. τη σεζόν 2013-14). Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή ήταν η 23η συνεχόμενη περίοδος που ο σύλλογος κατέγραψε κέρδος, κάτι απίστευτο στο υψηλό επίπεδο του ποδοσφαίρου.

Θέλοντας να χωρίσουμε τα χρήματα που έβαλε στα ταμεία της η Μπάγερν ανά κατηγορίες, καταλήγουμε πως από χορηγούς, υποστηρικτές και εμπορικούς συνεργάτες έλαβε 113,9 εκατ., από πώληση των προϊόντων της ομάδας 101,7 εκατ., από τη λειτουργία της ομάδας (χρηματικά έπαθλα) και του γηπέδου 137,6 εκατ. και τις μετεγγραφές 49,7 εκατ. Ο μοναδικός τομέας εσόδων από τον οποίο οι απολαβές των «Βαυαρών» δε συνάδουν με το στάτους τους ως «ποδοσφαιρικοί γίγαντες» είναι τατηλεοπτικά (58,3 εκατ.).

Αναφορικά με κάποια βασικά έξοδα, το κόστος των αποδοχών των ανθρώπων της ομάδας (ποδοσφαιριστές, προπονητικό τιμ, γιατροί, κλπ.) ήταν 227,3 εκατ. ευρώ. Η γερμανική ποδοσφαιρική εταιρεία πλήρωσε για φόρους 162,5 εκατ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση την τελευταία δεκαετία έχει καταβάλει στο γερμανικό κράτος για φόρους 1,1 δισ. ευρώ.

Μετά από τόσα πολλά χρόνια συνεχόμενης κερδοφορίας, το αποθεματικό της Μπάγερν έχει φτάσει στο απίστευτο για ποδοσφαιρικό σύλλογο ποσό των 411 εκατ., που τους κάνει «τον πιο οικονομικά υγιή σύλλογο στον πλανήτη», σύμφωνα τουλάχιστον με τον Οικονομικό Διευθυντή και Αντιπρόεδρο, Γιαν-Κρίστιαν Ντρέεσεν«Σήμερα, η Μπάγερν στέκεται εξαιρετικά τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά», ανέφερε στην ομιλία του.«Το να αυξήσουμε την οικονομική μας δύναμη ήταν μία από τις βασικές μας προτεραιότητες, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες επενδύσεις στο αγωνιστικό τμήμα και να το διατηρούμε στην κορυφή. Μέγιστη αθλητική επιτυχία με οικονομική σταθερότητα. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός μας».

 

ΠΗΓΗ :https://www.sportandbusiness.gr/