ΠΡΙΜΙΕΡΑ ΝΤΙΒΙΣΙΟΝ.

2017-04-10 23:28

Ισπανία: Εξαιρετική βελτίωση παρουσιάζουν τα οικονομικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Global Sports BusinessΔευτέρα, 10 Απριλίου 2017 21:28

Ισπανία: Εξαιρετική βελτίωση παρουσιάζουν τα οικονομικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου
 

Στην καλύτερη οικονομική κατάσταση της ιστορίας της βρίσκεται η Ισπανική Λίγκα, με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία για τη σεζόν 2015-16 να καταδεικνύουν αύξηση στα συνολικά έσοδα και κέρδη των συλλόγων, καθώς και μείωση στις οφειλές τους.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση για τα οικονομικά του ισπανικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου τη σεζόν 2015-16, το άθροισμα του τζίρου των ομάδων της Λα Λίγκα (δύο πρώτες κατηγορίες) ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 3 δισ. ευρώ, σταματώντας στα 3,034 δισ. Το ποσό αυτό είναι κατά 15,9% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς, ενώ σε επίπεδο πενταετίας η αύξηση ξεπερνά το 50%.

Ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ είναι αυτό που αφορά το άθροισμα των κερδών, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία τα συνολικά προ φόρων κέρδη ξεπέρασαν τα από τα 200 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό της μεγάλης βελτίωσης που εμφανίζουν τα οικονομικά του ισπανικού ποδοσφαίρου είναι πως την περίοδο 2011-12 οι 42 ομάδες παρουσίασαν, αθροιστικά, ζημία της τάξεως των 135,3 εκατ.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής άνθισης (με το αντίκτυπο να είναι ακόμα πιο μεγάλο στο μέλλον) είναι οι μεταρρυθμίσεις στον τρόπο πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Πλέον, αυτό γίνεται μέσω κεντρικής διαχείρισης και όχι μεμονωμένα. Έτσι, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά αυξήθηκαν κατά 270,1 εκατ. Επειδή, όμως, ποδόσφαιρο δε μόνο η τηλεόραση, αξίζει να σημειωθεί πως αυξημένα κατά 144 εκατ. είναι και τα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων (εισιτήρια, πωλήσεις προϊόντων, κλπ), λόγω της μεγαλύτερης προσέλευσης φιλάθλων.

Στην επιστολή του που συνόδευε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο πρόεδρος της Ισπανικής Λίγκας, Χαβιέ Τέμπας, ανέφερε πως: «Η έκθεση παρουσιάζει αύξηση στα έσοδα, βελτιωμένη οικονομική απόδοση και μείωση των χρεών, και επιβεβαιώνει πως η διαδικασία ανοικοδόμησης του ισπανικού ποδοσφαίρου έχει αποδώσει καρπούς». Επιπροσθέτως, τόνισε πως ακόμα χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά και να περάσουν ακόμα μερικές σεζόν για να φτάσουν όλες οι ομάδες σε σημείο να νιώθουν σίγουρες για τα οικονομικά τους, ωστόσο σε γενικές γραμμές «ο στόχος έχει επιτευχθεί».

Πριν μερικά χρόνια η Λα Λίγκα βρισκόταν στα πρόθυρα οικονομικής διάλυσης, με τα χρέη να είναι έτοιμα να «καταπιούν» πάρα πολλές ομάδες. Την τελευταία πενταετία οι οφειλές μειώθηκαν κατά 835 εκατ. ευρώ με συνέπεια τώρα να βρίσκονται στα 2,39 δισ. Από αυτές μόλις τα 222,7 εκατ. έχουν να κάνουν με χρέη προς το κράτος, όταν πριν μερικά χρόνια το ποσό αυτό άγγιζε τα 900 εκατ. Τη σεζόν 2015-16 το ισπανικό δημόσιο έβαλε στα ταμεία του 1,26 δισ. λόγω των φόρων που κλήθηκε να πληρώσει η ποδοσφαιρική βιομηχανία της χώρας.

«Οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ισπανίας πραγματοποίησαν τη δέσμευσή τους να βελτιώσουν την οικονομική «υγεία» του τομέα, εξαλείφοντας έναν παράγοντα που στο παρελθόν οδήγησε σε στρέβλωση του ανταγωνισμού», προσέθεσε ο Τέμπας. Στόχος των ανθρώπων της Λα Λίγκα για τα επόμενα χρόνια είναι το ισπανικό πρωτάθλημα να γίνει σε οικονομικό επίπεδο όσο ισχυρό είναι και σε αγωνιστικό. 

 

ΠΗΓΗ : WWW.SPORTANDBUSINESS.GR